Witaminy z grupy B – wszystko, co musisz wiedzieć – PrzychodniaPodolany.pl

Witaminy z grupy B – wszystko, co musisz wiedzieć

Aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował, był odporny na różnego rodzaju choroby czy stany ogólnego osłabienia, należy dostarczać mu niezbędnych witamin. Niezwykle ważną dla zdrowia fizycznego i psychicznego grupą witamin są witaminy z grupy B. Utrzymują organizm w równowadze, dbają o układ nerwowy i odpornościowy, a dodatkowo wspierają kondycję włosów, skóry i paznokci.

Znaczenie witamin z grupy B

Witaminy te odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, wspierając pracę układu nerwowego, naczyniowego i odpornościowego, a także dbając o mięśnie, błony śluzowe czy skórę. Witaminy z grupy B jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi wraz ze zdrową, zbilansowaną i różnorodną dietą. Są jednak osoby, które szczególnie narażone są na niedobory tych witamin – m.in. seniorzy czy osoby stosujące diety eliminacyjne, np. weganie i wegetarianie. Takie niedobory mogą prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych.

Witaminy z grupy B, czyli jakie?

W grupie tej znajdziemy bardzo ważne witaminy, bez których nasz organizm nie będzie funkcjonował tak, jak powinien. Wśród nich wyróżniamy:

  • Witaminę B1 – odpowiedzialną za utrzymanie koncentracji, wspieranie pracy układu nerwowego i wspomaganie pracy serca. Jej źródła znajdują się w produktach zbożowych, pestkach słonecznika, warzywach strączkowych, wieprzowinie, rybach i mleku.
  • Witaminę B2 – zapewniającą zdrową skórę i metabolizm składników odżywczych. Znajdziemy ją w produktach mięsnych, wątróbce, jajach, roślinach strączkowych, szpinaku czy tłustych rybach.
  • Witaminę B3 – wspierającą układ nerwowy oraz poprawiającą pracę mózgu. Źródeł tej witaminy możemy szukać w mięsie i jego podrobach, a także orzechach, warzywach strączkowych czy pieczywie pełnoziarnistym.
  • Witaminę B5 – poprawiającą pracę umysłu i procesy regeneracyjne, a także pozytywnie wpływającą na wzrok. Dostarczymy ją organizmowi, spożywając drób, wątróbkę czy tłuste ryby, jaja i ziemniaki.
  • Witaminę B6 – przyczyniającą się do regulacji układu hormonalnego, a także biorącą udział w produkcji czerwonych krwinek. Poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i przeciwdziała anemii. Do źródeł tej witaminy zaliczamy kaszę gryczaną, drób, pieczywo pełnoziarniste, ryby, jaja, brokuły czy ziemniaki.
  • Witaminę B7 – poprawiającą kondycję włosów, skóry i paznokci, wspierającą pracę układu nerwowego i pomagającą w utrzymaniu prawidłowej przemiany materii.
  • Witaminę B9 – czyli kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. W kwas foliowy bogate są m.in. jaja, wątróbka, szpinak, jarmuż czy buraki, a także migdały i orzechy.
  • Witaminę B12 – niezbędna dla zdrowia układu nerwowego, przeciwdziała zmęczeniu i wspiera funkcje poznawcze mózgu. Ze względu na to, że możemy ją dostarczyć głównie z produktów odzwierzęcych, na jej niedobory narażone są przede wszystkim osoby stosujące dietę wegetariańską i wegańską.

Objawy niedoborów witamin z grupy B

Jeśli w naszej diecie brakuje produktów bogatych w witaminy z grupy B lub mamy problem z ich przyswajaniem, to istnieje duże ryzyko wystąpienia niedoborów. Ich objawami mogą być m.in.: osłabienie, brak energii, zaburzenia nastroju, problemy z koncentracją, nadmierna męczliwość czy zaburzenia układu nerwowego.

W przypadku wystąpienia takich objawów warto wykonać badania krwi, aby oznaczyć stężenie tych witamin w osoczu. Wyniki powinniśmy skonsultować z lekarzem, który zaleci zmianę diety, a także odpowiednią suplementację.